Brabos Statue
ΤΑΞΙΔΙΑ

Αμβέρσα, μια πανέμορφη πόλη

Βόρεια του Βελγίου, στην Φλαμανδική περιοχή βρίσκεται η ιστορική πόλη, Αμβέρσα ή Αντέρπη. Η Αμβέρσα ήταν το κεντρικό λιμάνι του Βελγίου μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και είναι ένα από τα κυριότερα λιμάνια του κόσμου. Η Αμβέρσα φημίζεται εκτός από τα διαμάντια της, για τον πολιτισμό και την ιστορία της συνδυάζοντας τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα κλασικά αναγεννησιακά κτίρια. Εγώ βρέθηκα στα πλακόστρωτα σοκάκια της για να την ανακαλύψω.

View of Antwerp

Tip!
Αν διαλέξεις το αεροδρόμιο Charleroi που βρίσκεται έξω από τις Βρυξέλλες, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο Α1 όπου σε πηγαίνει στο σταθμό του τρένου Charleroi Sud και σχεδόν σε 2 ώρες φτάνεις στον κεντρικό σταθμό της Αμβέρσας. (Κόστος 20Ε).

Κεντρικό Σταθμός Αμβέρσας (Central Station Antwerp)

Βρίσκεται στο κέντρο της Αμβέρσας και εντυπωσιάζει με την αίγλη και το μέγεθος του. Είναι ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 19ου αιώνα και ένας από τους 6 νικητές το 2011 των βραβείων «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του σταθμού αυτού μπορείτε να ταξιδέψετε στις γύρω πόλεις του Βελγίου.
Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerp

View of central station
Central Station of Antwerp
Inside of the central station

Tip!
Πριν ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας, μπορείτε να βγάλετε την Κάρτα της πόλης. Εγώ έβγαλα την κάρτα για 48 ωρες με 38 ευρώ που περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στα περισσότερα μουσεία της πόλης και τις μετακινήσεις σας με τα μέσα μεταφοράς. Να γνωρίζεται όμως πως τις Δευτέρες οι χώροι πολιτισμού είναι κλειστοί.

Grote Markt 13, 2000 Antwerp

Grote Markt

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι η κεντρική πλατεία που δεσπόζει το άγαλμα του Brabo από τον 17ο αιώνα. Κατά την φλαμανδική παράδοση, ο Silvio Brabo έκοψε το χέρι του γίγαντα που ήταν ο τρόμος της πόλης, ο οποίος στεκόταν στην αρχή της γέφυρας και έκοβε τα χέρια όσων κατοίκων δεν του έδιναν λεφτά για να τη διασχίσουν. Έτσι, προς τιμήν του οικοδομήθκε το άγαλμα μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και η Αμβέρσα (Antwerpen) πήρε το όνομα της από τη λέξη Handwerpen που σημαίνει «πέταγμα του χεριού» (hand-throwing).
Grote Markt, 2000 Antwerp

Brabo's Fountain
Nello and Patrasche

Ένα στενό διαφορά, δύο λεπτά μακριά βρίσκεται η πλατεία Handschoenmarkt όπου στο κέντρο της «κοιμούνται» τα αγάλματα του Nello και Patrasche από το γνωστό παραμύθι. Σύμβολα της φιλίας, της συντροφικότητας, του θάρρους και της ελπίδας να αντιμετωπίζεις τη ζωή με ήθος, καλοσύνη και ευγένεια παρά τα άσχημα που μπορεί να σου τύχουν. Ο Nello, ένα μικρό ορφανό παιδί που πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει και να θαυμάζει τους πίνακες του Ρούμπενς στον καθεδρικό της Παρθένου Μαρίας, πάντα θα έχει μια έξοχη θέση στην καρδιά των κατοίκων της Αμβέρσας.
Handschoenmarkt 3/21, 2000 Antwerp

Nello
Καθεδρικός Ναός Παρθένου Μαρίας ( Cathedral of Our Lady)

Στην ίδια πλατεία δεσπόζει και ο καθεδρικός αυτός της Παρθένου Μαρίας, όπου χρειάστηκαν σχεδόν 170 χρόνια για να πάρει την τελική μορφή που έχει σήμερα. Είναι ένα από τα μνημεία της UNESCO και στο εσωτερικό του υπάρχουν 4 πίνακες του πασίγνωστου ζωγράφου Ρούμπενς. Μην παραλείψετε να κατεβείτε στο υπόγειο της εκκλησίας όπου υπάρχουν τα ερείπια από αρχαίους πετρόχτιστους τάφους.
Groenplaats 21, 2000 Antwerp

Cathedral of Our Lady

Tip!
Πριν φύγετε από την πλατεία στην οδό Vlaeyskenshang στον αριθμό 16, υπάρχει ένα στενάκι από τον 15ο αιώνα. Εκεί ζούσαν οι φτωχοί κάτοικοι της πόλης και οι παπουτσάδες. Σήμερα, υπάρχει ένα εστιατόριο και κάποια μαγαζιά με αντίκες.
Oude Koornmarkt 16, 2000 Antwerp

Vlaeykensgang
Μια βόλτα στην «Ερμού» της Αμβέρσας

Η οδός Meir, είναι ο πιο κεντρικός δρόμος της Αμβέρσας γεμάτος κατά μήκος με μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας. Κοιτάξτε στα σοκάκια παράλληλα της οδούς γιατί όλα κρύβουν όμορφες εικόνες και μνημεία. Ένα από αυτά οδηγεί στο μουσείο του Ρούμπενς.
Meir Street, 2000 Antwerp

Meir Street
Μουσείο Ρούμπενς (Rubens Museum)

Στην πραγματικότητα είναι το σπίτι του ζωγράφου όπου έζησε από το 1610 μαζί με τη γυναίκα του Isabella. Μπορείτε να θαυμάσετε την παλιά αισθητική, τους πίνακες του ζωγράφου και την ιστορία πίσω από αυτούς. Πλέον, έχει γίνει και η ανοικοδόμηση του κήπου με τα περίτεχνα αγάλματα.
Wapper 9-11, 2000 Antwerp

Rubens House
Gardens House of Rubens

Tip!
Πριν βγείτε στην αυλή, αφιερώστε 2 λεπτά για να δείτε το video της ανοικοδόμησης και τις προσπάθειες που έγιναν για να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα.

Μουσείο Plantin – Moretus

Στα 900 μέτρα από το μουσείο του Ρούμπενς βρίσκεται το τυπογραφείο της Αμβέρσας. Πήρε το όνομα του από τον Christophe Plantin και τον Jan Moretus. Ο Plantin ένας βιβλιοδέτης από τη Γαλλία όπου το 1555 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο και σιγά σιγά τον ακολουθούν και άλλοι συγγραφείς και επιστήμονες στο τυπογραφείο του. Μέσα σε 20 χρόνια το τυπογραφείο συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης. Στο μουσείο βρίσκονται δύο από τις παλαιότερες τυπογραφικές πρέσες στον κόσμο. Αφιερώστε σχεδόν μιάμιση ώρα ώστε να περιηγηθείτε στις αίθουσες του παλιού τυπογραφείου γιατί είναι ένα ταξίδι στην ιστορία.
Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerp

Typography Presses
Plantin Moretus House

Tip!
Όλες οι αποστάσεις είναι μικρές οπότε μπορείτε να τις κάνετε με τα πόδια!

Ορφανοτροφείο θηλέων (Maiden’s House)

Δέκα λεπτά με τα πόδια από το τυπογραφείο βρίσκεται το παλιό ορφανοτροφείο θηλέων από τον 16ο αιώνα. Στην κεντρική αίθουσα θα βρείτε παλιούς καταλόγους με τα μωρά που δόθηκαν στο ορφανοτροφείο. Στην αυλή υπάρχει ακόμα η μικρή κατασκευή όπου άφηναν σ’ αυτήν τα μωρά ώστε να προφυλαχθούν από το κρύο όταν θα τα έβρισκαν την επόμενη μέρα οι γυναίκες του ορφανοτροφείου. Όπως και σε άλλα μουσεία, έτσι και εδώ θα βρείτε πίνακες του Rubens και του Van Dyck.
Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerp

Maidens' House
Female orphanage
Μουσείο MAS

Από την στάση Mechelseplen, 90 μέτρα από το ορφανοτροφείο μπορείτε να πάρετε το τραμ 7 και σε 14 λεπτά θα βρεθείτε στο μουσείο MAS στο λιμάνι της πόλης. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοντέρνα μουσεία και έχει περίπου 10 ορόφους, οπότε καλό θα ήταν να έχετε λίγο χρόνο για δείτε όλα τα εκθέματα. Κάθε επίπεδο έχει ένα ξεχωριστό θέμα στην έκθεση ( γλυπτά-ιστορικά εκθέματα-διάφοροι πολιτισμοί-θρησκεία-πίνακες) και όσο ανεβαίνετε η θέα της πόλης είναι μαγευτική.
Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerp

Mas museum

Αφού τελειώσετε τις επισκέψεις σας, προτείνω να «χαθείτε» στα στενάκια της πόλης, να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού και να θαυμάσετε πόσο όμορφη είναι η πόλη της Αμβέρσας. Καθίστε σε κάποια pub και απολαύστε τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Streets in Antwerp
Historic district
Spread the aewnian