ΤΑΞΙΔΙΑ

7 αξιοθέατα της Πράγας για να επισκεφτείς

Στην περιοχή της Βοημίας, ο πλωτός παραποταμός του Έλβα, ο Μολδάβας, όπου ακόμα και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σμετάνα, τον απαθανάτισε στο συμφωνικό του ποίημα, διασχίζει μια όμορφη πόλη, την Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας, χωρίζεται σε δύο τμήματα, στην Παλιά Πόλη και στη Νέα Πόλη, η οποία έχει ένα τμήμα της παλιάς σ’ αυτήν.

View from Astronomical Clock

Tip!
Εγώ έμεινα στην Νέα Πόλη, όπου είναι η πιο εμπορική πλευρά με ξενοδοχεία, καφετέριες και bars. [Δείτε εδώ τα διαθέσιμα καταλύματα].

Πώς θα φτάσετε στην Πράγα;

Η Πράγα είναι χώρα της Ε.Ε από το 2004. Έχει ακόμα όμως το δικό της νόμισμα, την τσέχικη κορώνα. Μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο φροντίστε ν μετατρέψετε μερικά χρήματα στο τοπικό νόμισμα για τις πρώτες σας μετακινήσεις μόνο, λόγω της υψηλής προμήθειας. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 119 που σε 15 λεπτά καταλήγει στην γραμμή  Α του μετρό ή το 100 που καταλήγει στη γραμμή Β του μετρό. Το κόστος εισιτηρίου της μισής ώρας είναι 24czκ (περίπου 1 ευρώ).

Η Πράγα έχει πολλά μνημεία που αξίζει να επισκεφτείς, πύργους που σε εντυπωσιάζουν και πολλά μουσεία. Μην παραλείψετε καμιά επίσκεψη!

New Town

1) Το δημαρχείο της παλιάς πόλης με το Αστρονομικό ρολόι (Staroměstská radnice s orlojem)

Το δημαρχείο περιλάμβάνει έναν πύργο γοτθικού ρυθμού με το αστρονομικό ρολόι (orloj) όπου κάθε μια ώρα από τις 9 εώς τις 11 εμφανίζονται οι 12 απόστολοι μέσα από τα παράθυρα. 
Βασικό κόστος εισιτηρίου 250 czk (10 ευρω).

Astronomical Clock Prague
Church of Our Lady before Týn

Staroměstské náměstí 1/3, 110 00 Praha 1- Staré Město

2) Βιβλιοθήκη Baroque στο Κλεμεντίνουμ και ο Αστρονομικός πύργος (Astronomická vež Klementina)

Μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες από το 1722, στεγασμένη στο  Κλεμεντίνουμ. Φιλοξενεί σχεδόν πάνω από 20.000 βιβλία.  Μέρος του Κλεμεντίνουμ,  είναι ο αστρονομικός πύργος σε ύψος 68 μέτρων και συσχετίστηκε με τις αστρονομικές σπουδές στην χώρα όπου γίνονταν οι μετρήσεις. Η ξενάγηση στους χώρους γίνεται μόνο με ξεναγό με  βασικό κόμιστρο 300czk ( σχεδόν 12 ευρώ) και με απαγόρευση των φωτογραφιών στο τμήμα της βιβλιοθήκης.

Clementinum (Klementinum) Mariánské náměstí 5, 110 00 Praha 1- Staré Město

Tip!
Φροντίστε να κλείσετε νωρίς μια θέση στις ομαδικές ξεναγήσεις. Για να ανεβείτε στο πύργο υπάρχουν αρκετά σκαλιά αλλά η θέα ιδίως το βράδυ θα σας ανταμείψει.

View from Klementinum Tower
View from Astronomical Clock

3) Το Εθνικό μουσείο (Národní muzeum)

Στο κέντρο της πλατείας Wenceslas βρίσκεται το ιστορικό εθνικό μουσείο από το 1962. Παράλληλα, ακριβώς δίπλα βρίσκεται το καινούργιο κτίριο του Μουσείου όπου μπορείτε με εισιτήριο των 350 czk να ξεναγηθείτε και στα δύο.

Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Praha 1

4) Εθνική Πινακοθήκη (Národní Galerie Praha)

Στην πλατεία Staroměstské βρίσκεται ένα μέρος της Εθνικής Πινακοθήκης που οικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα. Βασικό κόμιστρο 200czk (περίπου 8 ευρώ).

Tip!
Εγώ σας προτείνω να επισκεφτείτε μόνο το δεύτερο κτίριο (Národní galerie Praha – Veletržní palác) που βρίσκεται στην Praha 7 από την πλευρά της Παλαιάς Πόλης, καθώς έχει στην συλλογή του πίνακες όπως του Picasso, Mone, Van Gogh.

National Gallery of Prague

Dukelských Hrdinů 47, 17000 Praha 7


4) Havlicek Gardens (Havličkovy Sady)

Παίρνοντας το τραμ από το κέντρο και περίπου σε 4 στάσεις βρεθήκαμε στην Praha 2 και σε ένα όμορφο μεγάλο πάρκο επηρεασμένο από την Ιταλική Αναγέννηση κυριολεκτικά μέσα στα δέντρα. Υπάρχει μια λιμνούλα, κιόσκι, ένα cafe που μπορείτε να απολαύσετε την θέα με τους αμπελώνες από τον 14ο αιώνα και ένα συντριβάνι  που βρίσκεται μπροστά από μια σπηλιά που λέγονται στα ιταλικά grotto. Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε εκεί και ένα εστιατόριο το οποίο όμως καταστράφηκε ολοσχερώς.

Havlickek gardens
View from Havlcek gardens
Praha2 gardens
Havlick garderns Praha 2

Havlíček Gardens (Grébovka – Havlíčkovy sady), Praha 2- Vinohrady

Παλαιά Πόλη

Αν επισκεφτείτε το Δεκέμβρη την πόλη της Πράγας, όπως εγώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από αρχές μέχρι τις 24 Δεκέμβρη, από τις 4 και για μισή ώρα τον φανοκόρο (lamplighter), ο οποίος ανάβει τις λάμπες  γκαζιού στην γέφυρα του Καρόλου (Karlův Most ) που ενώνει την παλαιά και την νέα πόλη  πάνω από τον ποταμό Μολδάβα. Η γέφυρα  στέκεται εκεί από το 1402, και  κατά μήκος της υπάρχουν γύρω στα 30 αγάλματα. Στο τέλος της γέφυρας στα δεξιά σου υπάρχει ένα κανάλι με το όνομα Μικρή Βενετία της Πράγας.

Pragues little venice

5) Το κάστρο της Πράγας (Pražský hrad)

Το κάστρο της πόλης στέκεται εκεί από το 880 και σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Στο σύμπλεγμα ανήκουν αρκετά κτίσματα εγώ αγόρασα το εισιτήριο “Prague Castle – Circuit B” με κόμιστρο 250 czk (περίπου 10 ευρώ) που περιλάμβανε τον Καθεδρικό Ναό (Cathedral of St Vitus), το Παλιό Βασιλικό Παλάτι (Old Royal Palace), την Βασιλική του Άγιου Γεωργίου(St George’s Basilica) και το Χρυσό σοκάκι (Golden Lane) με τον πύργο Νταλίμπορκα (Daliborka Tower) .

Prague Castle
Cathedral vitus
View from Prague Castle

Tip!
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα μικρά σπιτάκια στο Χρυσό Σοκάκι. Στο σπίτι με το νούμερο 22 έμενε ο γνωστός συγγραφέας Φραντς Κάφκα (Franz Kafka) το 1916, ενώ στο σπίτι 14, η μάντισσα Madame de Thèbes πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Λίγο πιο κάτω από την ευθεία αυτή, βρίσκεται ο πύργος Daliborka και η μεσαιωνική φυλακή, όπου ήταν τα μπουντρούμια βασανιστηρίων.

Prague Castle (Pražský hrad), 119 08 Praha 1- Hradčany

6) Η βιβλιοθήκη στο Μοναστήρι Στράχοβ (Strahovská knihovna)

Κοντά στο κάστρο σε απόσταση 15 λεπτών βρίσκεται το μοναστήρι Στράχοβ (Strahov Library), ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια από το 1140. Εγώ επισκέφτηκα  τη βιβλιοθήκη του μοναστηρίου που περιλαμβάνει τη θεολογική και την  φιλοσοφική αίθουσα με 20.000 βιβλία. Οι πρωτότυπες εκδόσεις και οι συλλεκτικές φυλάσσονται σε ειδικό δωμάτιο.
Βασικό εισιτήριο στα 120czk (περίπου 5 ευρώ) και η φωτογραφική άδεια στα 50czk ( 2 ευρώ).

Stratov Monastery Librry

Strahov Library – Theological Hall, Philosophical Hall (Strahovská knihovna), Strahovské nádvoří 1/132, 118 00 Praha 6- Hradčany


Tip!
Μετά την ξενάγηση σας, προτείνω να περπατήσετε τριγύρω και έπειτα να φάτε στην Μεσαιωνική ταβέρνα (Prague Medieval Tavern) στην οδό Thunovská 184/20 στην Mala Strana.

Mala strana stairs
Prague Mala Strana street
Spread the aewnian

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.