Θέα από Πέρα Γιαλό
ΤΑΞΙΔΙΑ

Εξερευνώντας την Αστυπάλαια

Η «πεταλούδα» του Αιγαίου η αλλιώς πιο γνωστή σε όλους Αστυπάλαια είναι το νησί που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νησιωτικά συμπλέγματα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η ιστορία  ήδη από τον 5ο αιώνα, απαριθμεί πολλά χρόνια και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και όχι μόνο.

Κάστρο Αστυπάλαια
Χώρα Αστυπάλαιας

Βρέθηκα στην Αστροπαλιά (μια δεύτερη ονομασία που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι) και στο λιμάνι του Άγιου Ανδρέα, ύστερα από δέκα ώρες με το πλοίο και τέσσερα λιμάνια.

Tip!

Σου προτείνω να έχεις αυτοκίνητο ώστε να μπορέσεις να γυρίσεις όλο το νησί ή να νοικιάσεις καθώς οι δρόμοι είναι σε μεγάλο μέρος χωματόδρομοι.

Εγώ έμεινα στον Πέρα Γιαλό, το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Χώρας, διαθέτει parking, μαγαζάκια και μια όμορφη μικρή παραλία με ωραία νερά ιδανική για τις απογευματινές σου βουτιές. Αφού οργάνωσα το πρόγραμμα των πέντε ημερών μου για την ιδανική περιήγηση στο νησί, ξεχώρισα τα επόμενα.

Αστυπάλαια
Πανοραμική θέα Πέρα Γιαλού
Αστυπάλαια
Σοκάκια Πέρα Γιαλού-Χώρας

Αρχαιολογικό Μουσείου Αστυπάλαιας

Πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας, για τους λάτρεις του πολιτισμού, σταθμός είναι το μουσείο στον Πέρα Γιαλό που παρουσιάζει την ιστορία του νησιού με σημαντικά ευρήματα. Διαθέτει μια αίθουσα μόνο, το κόμιστρο είναι στα 2€ και είναι ανοιχτό μέχρι το απόγευμα στις 17:00. Θα χρειαστείτε λιγότερο από είκοσι λεπτά. 

Χώρα Αστυπάλαιας – Βρεφικό Νεκροταφείο – Κάστρο

Σε απόσταση 5 λεπτών από τον Πέρα Γιαλό  με το αμάξι (διαθέτει μικρούς χώρους Parking ) ή σχεδόν 15 λεπτών με τα πόδια μέσα από τα σοκάκια του νησιού βρίσκεται η όμορφη χώρα με τα λευκά σπιτάκια και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Οι οχτώ ανεμόμυλοι σε υποδέχονται με τα που φτάσεις.

Ο δήμος τους έχει αξιοποιήσει χρησιμοποιώντας τους ως βιβλιοθήκη, γραφείο του δήμου για σημείο πληροφοριών και για έκθεση φωτογραφίας. Στην Χώρα δεν θα βρεις πολλά μαγαζάκια αλλά αμέτρητα δρομάκια. Πριν προχωρήσεις για το κάστρο, πέρασε από την περιοχή της Κυλίνδρας. Είναι το μοναδικό βρεφικό νεκροταφείο στον κόσμο και χρονολογείται κατά την 5η χιλιετία. Στις ανασκαφές βρέθηκαν σε πήλινα αγγεία 2.500  βρέφη.

αστυπάλαια χώρα
Ανεμόμυλοι Αστυπάλαιας
Αστυπάλαια
Βιβλιοθήκη Αστυπάλαιας
Κάστρο Χώρας
Κάστρο Χώρας
Δημαρχείο Αστυπάλαιας
Σοκάκια Χώρας
Περιοχή Κυλίνδρας
Βρεφικό Νεκροταφείο

Ύστερα από λίγο περπάτημα, αφού ακολουθήσεις τις θα βρεθείς στο κάστρο που στέκει εκεί από τον 15ο αιώνα. Χτισμένο από την γνωστή οικογένεια Querini, η οποία είχε στην κατοχή της το νησί.

Κάστρο Αστυπάλαιας
Ερείπια Κάστρου
Εκκλησία Αστυπάλαιας
Eκκλησία της Παναγιάς της Πορταϊτισσας

Παραλίες του νησιού

Το νησί διαθέτει πολλές παραλίες με υπέροχα νερά άλλες απομονωμένες και άλλες με περισσότερο κόσμο.

παραλία Αγίου Κωνσταντίνου
Θέα Χώρας Αστυπάλαιας

Η οργανωμένη παραλία του Άγιου Κωνσταντίνου με θέα στην Χώρα του νησιού. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον λόφο με το εκκλησάκι για να τραβήξετε πανοραμικές φωτογραφίες. Οι Βάτσες και τα Καμινάκια, η αμμώδη παραλία του Στενού με το μικρό ταβερνάκι δίπλα.

αστυπάλαια χώρα
Παραλία Αγίου Κωνσταντίνου
Αστυπάλαια
Παραλία Στενό
Σχοινώντας
Μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν στην παραλία Σχοινώντα

Extra Tip!

Νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπα

Μην παραλείψετε την μονοήμερη εκδρομή με το καραβάκι στα γειτονικά νησάκια του Κουτσομύτη και της Κουνούπας που θα νομίζεται πως κολυμπάτε σε εξωτικά νερά. Το καραβάκι το παίρνετε από τον Πέρα Γιαλό που ξεκινάει κάθε πρωί και θα είστε πάλι πίσω νωρίς το απόγευμα.

Διπλή παραλία Κουνούπας
Νησάκι Κουτσομύτης
Κουτσομύτης
Νησάκι Αστυπάλαιας
Κουτσομύτης

Που να φάτε:

  • Στην Αστυφαγία  στην περιοχή της Μαλτεζάνας.
  • Αγέρι στην Χώρα.
  • Στο ιστορικό καφενείου του “Μουγγού” στην Χώρα.
  • Για σουβλάκια στα Λιμανάκια στον Πέρα Γιαλό.
  • Στο Akti Restaurant με την εκπληκτική θέα στον Πέρα Γιαλό (φροντίστε να κλείσετε τραπέζι πρώτα) .
  • Κολοκύθα Café για πρωινό στον Πέρα Γιαλό.

Spread the aewnian
  • 10
    Shares

aewnian

➴| Stories | Cultural Travels | Interviews | Quotes| 🖋 #aewnian
𝐂𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐦𝐲 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐥𝐞:
Προς τιμήν του άλλου σου μισού

Aewnian.com ~ Giwta Markou
Load More... Follow on Instagram