Μονή Προυσού
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ταξιδευοντας στα χωρια της Ευρτυτανιας

Ανάμεσα σε δέντρα, ποτάμια και αρκετές στροφές, ξεπροβάλλονται τα όμορφα χωριά της Ευρυτανίας στη Στερεά Ελλάδα. 
Σε απόσταση σχεδόν 290 χιλιόμετρα βρίσκεται το χωριό του Καρπενησίου- η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.
Εγώ διάλεξα ως περιοχή για να μείνω το Βουτύρο, ένα ήρεμο πέτρινο χωριουδάκι σε υψόμετρο σχεδόν 840 μέτρων, ώστε να μπορώ να προσεγγίσω τα γύρω χωριά πιο εύκολα.

Κορυσχάδες

Η εξερεύνηση ξεκινάει 5 χιλιόμετρα από το Βουτύρο μέσα στην καταπράσινη φύση όπου βρίσκεται το μικρό ιστορικό χωριό,
Κορυσχάδες. Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν μαγαζάκια για να απολαύσετε τον καφέ σας ή φαγητό. Μην παραλείψετε την επίσκεψη σας στο σχολείο όπου έλαβε χώρα η σύνοδος του εθνικού συμβουλίου και σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Στη συλλογή του μουσείου θα βρείτε παλιές φωτογραφίες του τόπου.

Μεγάλο χωριό


Αφήνοντας πίσω μας το χωριό των Κορυσχάδων, κατευθυνόμαστε προς το Μεγάλο χωριό. Εκεί θα απολαύσετε το φημισμένο γαλακτομπούρεκο και μικρά μαγαζάκια με την όμορφη ατελείωτη θέα του βουνού.
Αν είστε λάτρης των μουσείων μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωρίου ενώ αν είστε λάτρης της πεζοπορίας από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι του Μυλοκαλάνου που καταλήγει το Κεφαλόβρυσο, όπου θα αναφέρω παρακάτω.

monopoati eurutanias

Παλαιό Μικρό Χωριό

Έχοντας δει όλο το χωριό, κινούμαστε κατά μήκος του ποταμού Καρπενησίου. Εκεί αξίζει μια στάση στο ιχθυοτροφείο πέστροφας “Φρέσκο” το οποίο είναι ανοιχτό για όλους.
Το παλαιό χωριό λόγω μιας καταλόσθισης το 1963 υπέστη σοβαρές καταστροφές. Σήμερα, το όμορφο χωριουδάκι διατηρείται και μπορείτε να χαλαρώσετε στην μικρή πέτρινη πλατείτσα με τις πηγές. Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. 

chorio eurtanias
Ευρυτανία

Μονή Προυσού


Στον κεντρικό δρόμο Προυσού -Καρπενησίου θα δείτε εντυπωσιαστείτε με το φαράγγι “Κλειδί”, το πιο στενό πέρασμα στον Καρπενησιώτη ποταμό.Ύστερα από αρκετές στροφές βρισκόμαστε στη Μονή, όπου λέγεται πως ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ. Απέναντι από τη Μονή στο βράχο, βρίσκεται το ρολόι της ενώ στο κτίσμα κάτω από το ρολόι χρησιμοποιούνταν ως κρυφό σχολείο το 1821.

Ευρυτανία
Moni prousiwtissas panagias

Πάρκο Κεφαλόβρυσο

Την τελευταία μέρα, επισκεφθήκαμε το ιστορικό πάρκο του Κεφαλόβρυσου 3 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι. Εκεί έγινε η γνωστή μάχη του Κεφαλόβρυσου όπου έπεσε ο αγωνιστής Μάρκος Μπότσαρης το 1823.
Στην μνήμη του υπάρχει ένα μνημείο εντός του πάρκου. Μπορείτε να χαρείτε τυο πα΄ρκο περπατώντας το υπό τον ήχο του ποταμού ή και να καθίσετε για φαγητό στο μικρό ταβερνάκι.

Που να φάτε:

Για πρωινό και καφέ:το Πλαστήρι
Ταβέρνα το Χαγιάτι
Ταβέρνα το Μεσοστράτι

Spread the aewnian

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.